Superfood är något som det har talats mycket om på senaste tid. Det diskuteras i sociala media såväl som på TV och i andra kanaler. Kort och gott kan man säga att superfood är livsmedel som anses vara extra näringsrika och som innehåller fördelaktiga ämnen för din kropp. Det sägs att dessa livsmedel har mycket höga doser av bland annat vitaminer och mineraler, men också antioxidanter och polyfenoler. Genom att se över din kost och addera mer superfoods kan du se till att minska risken för sjukdomar och på så sätt få ett mer hälsosamt liv.

Med det sagt är superfood således inget annat än livsmedel. Oftast är det växtbaserade livsmedel som man talar om, men även ett flertal mejeriprodukter och vissa fiskar anses vara mer näringsmässiga. På Livsmedelsverket kan du läsa mer om dessa livsmedel och lära dig exakt hur de verkar och påverkar din kropp.

Vilka livsmedel är så kallade superfoods?

Det finns en rad olika livsmedel som hamnar inom kategorin superfoods. Här kan du bland annat hitta lax och grönkål, men också acai och blåbär är kända exempel. Det finns det inga fasta kriterier som används för att bestämma vad det är som är nyttigt (superfoods) och inte, eftersom det inte tillhör någon specifik matgrupp. Tittar man t.ex. inom hälso, kost och träning är superfood mer ett begrepp som används för att beskriva livsmedel som har många hälsofördelar, och sällan mer än så.

Utöver blåbär, acai och lax hittar du även jordgubbar, tranbär, svart ris, squash, sötpotatis och bönor. Även nötter och frön innehåller mycket höga nivåer av hälsosamt fett såväl som mineraler.

Så kan superfood ge dig en bättre hälsa

Eftersom livsmedel som hamnar inom kategorin superfoods har höga halter av mineraler, vitaminer och antioxidanter kan du använda dig av dem för att få en bättre hälsa och livsstil. Det sägs t.ex. att antioxidanterna har en förmåga att kunna minska risken för cancer, medan det hälsosamma fettet är utmärkt för att avvärja och förhindra hjärt- och kärlsjukdomar. På grund av mycket fibrer kan superfoos även användas för att förhindra uppkomsten av matsmältningsproblem och diabetes.

Är det ett hälsosammare liv du vill ha och en kropp som är starkare och friskare är superfoods ett bra alternativ. Genom att äta mat som är full med näringsämnen och vitaminer kan du se till att få i dig allt (och lite till) som kroppen behöver. Kom ihåg att superfoods dock inte bör överkonsumeras, precis som vilket annat livsmedel som helst. Det är alltid bäst att ha en varierad kost och att inte överdriva. Du behöver således inte sitta och äta stora mängder med grönkål varje dag för att du ska kunna känna av en stor skillnad.