Det finns flera orsaker till varför du kan drabbas av för mycket vätska i kroppen. En ökad mängd vätska i kroppen, t.ex. i benen, kan bero på sjukdom, men även långa flygresor, graviditet och ökad vikt kan ligga bakom problemet.

Att ha för mycket vätska i kroppen är sällan farligt, men det är ändå viktigt att du försöker bli av med vätskan, t.ex. genom träning och bra mat. Har du återkommande problem med vätska i ben och fötter är oftast stödstrumpor det bästa alternativet. Med hjälp av stödstrumpor kan du minska risken för vätskeansamlingar i fötterna och göra det lättare för dig att gå, utan att du upplever smärta och svullna fötter. Kombinera gärna dina stödstrumpor med dessa livsmedel, för bästa möjliga effekt.

Bästa livsmedel med vätskedrivande effekt

Som tidigare nämnt finns det flera orsaker till varför du kan samla på dig extra mycket vätska. Utöver ovanstående alternativ kan mycket vätska också bero på mens, användande av p-piller eller kost som innehåller för mycket salt. Här nedan listar vi några av de bästa valen av livsmedel som hjälper dig med problemet.

  • Vattenmelon
  • Morötter
  • Vindruvor
  • Tomater
  • Gurka

Målet är att satsa på livsmedel som är rika på vatten och kalium. Kalium har en vätskedrivande effekt och, som du kanske redan vet, så är det bra att dricka mycket för att bli av med vatten i kroppen. Det kan låta väldigt motsägelsefullt, men ju mer du dricker, desto lättare blir det för kroppen att bli av med både vätska och gifter som samlat sig.