Det råder delade meningar kring huruvida vin är nyttigt eller inte. För att besvara frågan på ett korrekt sätt krävs det ett längre svar än ”ja” eller ”nej”. Det är en dryck som innehåller alkohol, vilket aldrig är nyttigt. Däremot behöver det inte vara hälsofarligt om alkohol konsumeras i måttliga mängder. Rött vin innehåller ämnen som kan ge vissa hälsofördelar. Här kan du läsa mer om vilken sort som är nyttigast.

Rött vin innehåller antioxidanter

Om du vill komma åt hälsofördelarna bör du dricka rött vin eftersom det innehåller antioxidantrika ämnen. Rött vin har resveratol och piceatannol. Det är antiinflammatoriska antioxidanter som kan minska tillväxten av fettceller samt skydda kroppen mot fria radikaler. Dessutom innehåller ett glas rött även järn. Resveratrol finns i vindruvans skal. Eftersom många vita viner jäser utan skal mister de hälsoeffekten från den här antioxidanten. Vissa röda druvor sägs ha extra hög halt av resveratrol, exempelvis druvan pinot noir. Hos Vinoteket.se hittar du många goda och prisvärda viner från denna druva som dessutom kommer från olika länder. Det är ett mjukt och lättdrucket rödvin, vilket passar perfekt om du vill ta del av rödvinets hälsofördelar utan att dricka tunga och mustiga rödviner.

Ekologiska viner

Det finns ingen forskning som bevisar att ekologiska varianter har fler hälsofördelar, men många konsumenter väljer det av etiska skäl. För att klassificeras som ekologiskt måste drycken uppfylla flera olika krav enligt EU:s jordbruksregler. Exempelvis är kemiska bekämpningsmedel förbjudna och färre tillsatser och konserveringsmedel får användas. Därför kan ekologiska drycker vara nyttigare, men det finns fortfarande för lite forskning inom området. Hos Vinoteket.se hittar du ett brett sortiment av ekologiska alternativ.

Är vitt och mousserande vin nyttigt?

Vitt och mousserande vin innehåller tyvärr inte antioxidanter eftersom de återfinns i druvans skal. Under jäsningsprocessen tas druvskalet bort vilket gör att hälsofördelarna försvinner. Om du äter en balanserad och nyttig kost i övrigt, exempelvis en hälsosam smoothie till frukost, är det inga problem att dricka ett glas vitt eller mousserande ibland. Det gäller att hitta en bra balans och inte dricka för ofta eller för mycket. Det finns många goda viner att upptäcka och du kan med fördel prova dem ihop med familj eller vänner. Sociala aktiviteter är bra för hälsan!