Grönsaker är något vi presenteras för redan vid 6 månaders ålder när de allra flesta barn börjar prova på riktig kost. Vi får alltså mycket tidigt veta att grönsaker är bra och något som bör ätas på en daglig basis. När smaklökarna inte har vant sig ännu är det troligtvis inte så stor variation, men i takt med att vi blir äldre lär vi oss att testa på nya smaker och testa nya grönsaker.

Det sägs att en vuxen människa behöver ca 0,5 kilo grönsaker om dagen för att må bra och hålla kropp och sinne i trim. Detta är åtminstone den dagliga rekommendationen, men vissa äter mer och andra mindre. Att grönsaker är bra är något som de allra flesta vet om, men det är dock inte alla som vet vilka grönsaker som också ska läggas på tallriken vid varje måltid.

Grönsaker gör dig friskare

Det finns mängder med studier som visar på att människor som äter mycket vegetabilier också är starkare och friskare. Att ha ett högt intag av grönsaker minskar dessutom risken för ett flertal olika sjukdomar, där bland annat diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar inkluderas. Oftast räcker det med att du får i dig tre ordentliga nävar med grönsaker på en daglig basis och därefter kompletterar med 1-2 frukter.

Vilka grönsaker är bäst?

Vi rekommenderar att du väljer grönsaker som är av det lite grövre slaget. Med det menar vi till exempel paprika och rotfrukter, men också kål, lök och broccoli. Ett vanligt misstag är att man satsar på de lite vanligare grönsakerna som isbergssallad, tomater och gurka, men dessa grönsaker innehåller inte speciellt mycket näring. Ur en hälsoaspekt är det således bättre att välja tyngre grönsaker och att dessutom fundera på vilka som är i säsong. På så sätt gör du inte bara skillnad för hälsan, utan även för miljön och din plånbok. Att handla säsongsgrönsaker är oftast mycket billigare.

Hur är det då med frukt?

Frukt är naturligtvis också viktigt för hälsan, men eftersom frukt innehåller mycket mer socker och kalorier är grönsaker att rekommendera. Välj således alltid grönsaker före frukt om möjligheten finns. I en frukt finns det dubbelt så mycket kalorier som du hittar i en grönsak och det är varken bra för tänderna eller kroppen om du äter för mycket.