Den nyttigaste maten är den som faktiskt hamnar i magen. Det vill säga, det spelar inte så stor roll hur nyttig en matvara är om den smakar mindre bra, kostar skjortan, eller är tidskrävande eller krånglig att tillaga. Som tur är så finns ett billigt och gott livsmedel som går att variera i oändlighet och är den perfekta basen för ett snabbt mål. Just det – knäckebrödet.

En ursvensk tradition

Knäckebröd är en svensk klassiker med långa anor. Kanske är det därför det är lätt att förbise knäckebrödet som hälsokost; det är så att säga mitt framför näsan på oss. De flesta har ett paket Wasa knäckebröd i skafferiet, vilket gör en hälsosam kosthållning mer lättillgänglig än många kanske tänker sig.

Vad gör knäckebröd nyttigt?

Ett traditionellt knäckebröd innehåller bara ett fåtal ingredienser. De flesta av Wasas knäckebröd innehåller bara rågmjöl, salt, vatten och jäst. Det är rågmjölet, eller snarare dess fullkorn, som gör knäckebröd nyttigt. Det finns många hälsofördelar med att äta fullkorn, däribland minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Därtill innehåller fullkorn flera nyttiga ämnen som järn, magnesium och antioxidanter.

Knäckebröd är dessutom den perfekta grunden för en god, hälsosam macka. Med nyttiga pålägg som nötsmör, grönsaker, röror av baljväxter och mycket annat har du det perfekta hälsomålet.

Mackan för alla mål

Knäckebröd förknippas kanske främst med frukosten, men egentligen finns det inga tider på dygnet då en knäckemacka inte passar sig. Knäckebröd är förstås en utmärkt frukost. Ett kokt ägg som pålägg eller vid sidan om är ett bra komplement om du behöver en stadigare frukost.

Har du ont om tid är knäckemackor med matigt pålägg som hummus eller lax och grönsaker en snabb och enkel lunch, gärna med en härlig grön smoothie vid sidan om.

Kurrar magen före lunch eller efter jobbet är knäckemackan en nyttig räddare i nöden, inte minst om du tenderar att nappa tag i en chokladbit eller bulle lite för ofta när hungern säger ifrån. Knäckebröd passar bra till kaffet vid tiofikan. Är du ändå sötsugen kan du göra en söt variant av knäckemackan med nötsmör och banan eller äppelskivor som topping. Då passar ett extra tunt knäckebröd som till exempel Wasa Delikatess bra.

Knäckebröd är en klassiker till middagen. Känner du att du inte blev helt och hållet tillfredsställd kan en knäckemacka göra jobbet.

Stora, runda knäckebröd som Wasas Surdeg Gourmet eller Krögarens kan även användas som bas för att göra en nyttigare variant av pizza. Du använder helt enkelt knäckebrödet som pizzabotten och lägger på tomatsås, ost och annan topping du gillar, för att sedan grädda alltihop i ugnen. Eftersom knäckebrödet redan är bakat behöver du bara ha i pizzan tills allt är varmt och osten har smält. Efter gräddningen är det gott att lägga på ruccolasallad.